Sa 16 medalja osvojenih na Svetskom prvenstvu u Skoplju (25.-29. oktobar) u četiri discipline kik boksa: lou kiku, K1 stilu, lajt kontaktu i kik lajtu, selekcija Srbije je zauzela visoko drugo mesto u ukupnom plasmanu.

zur_a_ahel2

Na takmičenju je učestvovalo oko 850 takmičara iz 61 zemlje, čime je Šampionat u Skoplju bio najjače takmičenje do sada. U tako izuzetno jakoj konkurenciji reprezentativci Srbije su osvojili 16 medalja: dve zlatne, pet srebrnih i devet bronzanih.

 

Veliki uspeh ostvaren u Makedoniji bio je povod za susret sa novinarima. Konferencija za medije održana je u hotelu „Zira“, a Borislav Pelević, prvi čovek Kik boks saveza Srbije je istakao da je konkurencija na Šampionatu bila jača nego ikad i dodao:

- Na Šampionatu su učestvovali takmičari sa pet kontinenata što samo potvrđuje sve veću popularnost kik boksa. Da bi se okitili medaljom pojedini borci su odradili i po pet mečeva. Svi su se borili hrabro, za grb, zastavu i Srbiju i bili su odlični. Oni znaju da kao neolimpijski sport ne mogu da se nadaju nagradama od strane države, ali ih to nije sprečilo da u ringu daju sve od sebe i još jednom Srbiju promovišu na najbolji način. Broj medalja to samo potvrđuje – bio je prvi komentar Pelevića.

pagonis_sp_skopje

U Makedoniji je Srbija imala 28 reprezentativaca, a Pelević podvlači:

- Na Svetskom prvenstvu u Makedoniji imali smo i nekoliko mladih takmičara koji su se predstavili na sjajan način i pokazali da za budućnost ne moramo da brinemo. Kad se tome doda da je naša selekcija pre samo mesec dana pobedom protiv Rumunije 4:1 obezbedila plasman u finale Svetskog Gran prija jasno je da se u našem sportu odlično radi – zaključio je Borislav Pelević.

Trener Neven Dondur je analizirao učinak osvajača medalja i između ostalog rekao:

- Ovo je definitivno najveći uspeh Srbije na planetarnim smotrama. Ono što bih posebno istakao je da pored odličnih iskusnih takmičara, mladi borci su se predstavili u sjajnom svetlu. Neki od njih su uspevali da eliminišu evropske i svetske šampione. Zlatni Miloš Anić i Nenad Pagonis su bili standardno odlični, dominantni. Od prvog do poslednjeg meča su radili sjajno. Eva Halaši se posle određene pauze u reprezentaciju vratila srebrom, a malo je nedostajalo da bude sjajnija medalja. Aleksandar Topić je srebrom pokazao da je izrastao u odličnog borca na koga u narednom periodu možemo oszbiljno računati, Stevan Živković je potvrdio klasu iako mu je malo falilo da u finalu bude bolji od Rusa i osvoji zlato. Iskusni Dragan Jovanović se i sa ovog takmičenja vratio sa medaljom, a LJubo Jalovi je do srebra eliminisao evropske, svetske šampione, najjače Rusa i Belorusa je zaustavio nokautima. Time je potvrdio da je uz Topića junak Šampionata.

Analizirajući učinak osvajača bronzanih medalja Dondur je podvukao:

- Sanja Sučević, Darko Milošević i Viktor Šubić su u konkurenciji seniora debitovali odličjima i pokazali da poseduju kapacitet za najviše domete. Jovana Krstić je „proradila“ i posle nekoliko takmičenja na kojima je prikupljala iskustvo zasijala osvojivši bronzu. Jovanu Kaluđeroviću je ovo drugo veliko takmičenje i njegova bronza je sjajan uspeh, a Danijel Bogdanović, Boban Marinković i Aleksandar Gogić su nastavili sa osvajanjem odličja. U celini smo zadovoljni njihovim izdanjima. Iskusni su se potvrdili, novajlije preporučile – zaključio je Dondur.


Anićevo drugo zlato


Osvajanjem zlatne medalje u Skoplju Miloš Anić je po drugi put pokorio planetu. Prvi put je to bilo pre 10 godina u dvorani „Pionir“.

anic_postolje1

- Prezadovoljan sam osvajanjem zlata, drugog u karijeri. Osvojio sam sve što sam mogao, i profesionalno i amaterski. Do finala sam odradio četiri meča, a u odlučujućem duelu za zlato pobedio sam Azerbejdžanca Eduarda Mamadova, borca sa kojim sam treći put radio finale. Na Svetskom prvenstvu u Filahu je bio bolji, na Evropskom u Bakuu, na njegovom terenu sam slavio, baš kao i u Skoplju – rekao je Anić.printer friendly

Created and hosted by FSD